Over 10 years we help companies reach their financial and branding goals. Engitech is a values-driven technology agency dedicated.

Gallery

Contacts

411 University St, Seattle, USA

engitech@oceanthemes.net

+1 -800-456-478-23

VATRODOJAVA

Sve što trebate znati o sustavima za dojavu požara

Vatrodojava odnosno sustavi za dojavu požara, obavezni su za sve građevine i prostore za koje je, primjenom odgovarajuće metode procjene ugroženosti od požara, utvrđena obveza ugradnje tih sustava. U praksi se radi o svim većim objektima kao što su hoteli, industrijske zgrade, uredski kompleksi, bolnice, škole itd.

Prema Pravilniku o sustavima za dojavu požara (NN 56/99) koji propisuje sve tehničke i druge zahtjeve vezane za sustave vatrodojave, postoje obvezni i neobvezni dijelovi. 

vatrodojava

Dijelovi sustava za dojavu požara

Obvezni dijelovi sustava za dojavu požara su automatski javljači požara, centrala za dojavu požara i uređaj za napajanje električnom energijom. Neobvezni dijelovi su ručni javljači, sirene za uzbunu, signalni/upravljački moduli, telefonski dojavnici itd.

Centrale koje upravljaju sustavima vatrodojave se već duži niz godina izvode s mikroprocesorima koji u djeliću sekunde reagiraju na svaku promjenu signala koji im elementi sustava šalju.  Razlog tome je da bi reakcija na eventualno stvaranje požara bila što brža, odnosno kako bi dežurna osoba imala što bolji pregled događaja na štićenom objektu.

 

Vatrodojava - oprema

Carrier, proizvođač opreme čiji je PARTNER ELECTRIC glavni partner za Republiku Hrvatsku i regiju, u vidu protupožarne zaštite i javljanja požara u fazi nastajanja nudi inovativna rješenja koja su se uklopila u zakone i norme o zaštiti od požara. Štoviše, u svojoj domeni proizvoda ima više vrsta i opcija cjelokupnih sustava vatrodojave, bez obzira o veličini objekta u kojega se sustav vatrodojave treba uvesti.

Kao osnovno rješenje projektira se adresabilni sustav za dojavu požara koji zadovoljava sve hrvatske i međunarodne zakone i norme, a kao takav je, zbog ponude nekoliko proizvođača s kojima surađujemo, cjenovno prihvatljiv svim rangovima investitora i objekata.

Osim spomenutog Carriera, surađujemo i s bugarskim proizvođačima cjenovno povoljnijih sustava UniPOS iAndy te s njemačkim proizvođačem Detectomat koji je u višem cjenovnom rangu, ali nudi estetski prihvatljiva rješenja za, primjerice, luksuzne hotele.

Nadalje, uz jednostavnija rješenja Carrier Fire & Security nudi serije centrala na koju se mogu vezati puno veći i složeniji sustavi vatrodojave sa ukomponiranim razglasnim sustavima, telefonima za vatrogasce, itd. Takvi sustavi se projektiraju sve više iz jednostavnih razloga što sami kupci/investitori žele pružiti svom osoblju i imovini maksimalnu zaštitu.

Cjelokupni sustav vatrodojave se povezuje na jedinstveno nadzorno mjesto gdje se preko servera i softvera s grafičkim sučeljem prate događaji na sustavu. Nadzorno mjesto se može s istim programskim paketom povezati s ostalim sustavima na objektu (protuprovala, kontrola prolaza, videonadzor), što dežurnoj osobi daje pregled svih događanja u objektu, a ne samo sustava za dojavu požara.

U konačnici za uložen novac kupac ostvaruje zadovoljstvo korištenja sustava i ima zajamčenu sigurnost objekta, manje troškove i kvalitetne sustave.